În fiecare an, în a doua zi de Paști, satul Șurdești sărbătorește Udătorul, adică primul bărbat însurat care iese la arat. Întreg satul se adună în fața bisericii, ca să afle cine este cel mai harnic gospodar, dar și cine nu a respectat Postul Paștelui.
Cel mai harnic om din sat, respectiv cel care iese primul la câmp, este sărbătorit, iar acesta trebuie sa dea o masă celor ce-l serbează. Denumit "Udătoriul din Șurdești", ceremonialul agrar începe imediat după slujba din biserica, cel mai harnic țăran fiind condus de la biserică la râu, unde este udat cu apă, după care se încinge petrecerea.
Feciorii și fetele tinere se adună în tinda bisericii, unde este adus udătorul în fața preotului, care dă dezlegarea obiceiului. Apoi are loc o "confruntare" între tinerii aleși și diac, care este "mituit" cu un litru de pălincă să deschidă biserica. Apoi este anunțat numele udătoriului, după care se împart "funcțiile". Patru feciori primesc funcția de sfetnici, dintre care unul este comarnic, iar alți patru sunt jendari. Se mai alege un șef de post, un judecător, mulțitor, scăzător, doctor, boacter, sanitari, paăcurar, porcar etc.
Acțiunea se mută apoi la udător acasă, unde o monedă este ascunsă într-o buturugă, iar feciorii trebuie să o găsească, caz în care udătorul încearcă să fugă. De aici, alaiul merge la râu, unde udătorul este dus cu o tileguță, din care va încerca mereu să scape, să fugă. Ajunși acolo, acesta este udat cu apă, iar el, la rândul lui, îi udă pe cei tineri.
Dacă vreun fecior încalcă restricțiile, respectiv merge la fete în post, este denunțat și dus la cei doi sfetnici și dus la judecată. Aici iși intră în rol doctorul, care pune un diagnostic, judecătorul, care dă o sentință, mulțitorul și scăzătorul care înmulțesc și scad pedeapsa, iar comarnicul îndeplinește sentința, lovindu-l pe acuzat în talpă. Cel pedepsit face recurs, dând înapoi loviturile comarnicului.
Obiceiul este unul agrar, care face trimitere la reînvierea naturii, la renaștere.