Uniunea Europeana Guvernul Romaniei MADR Leader APDRP PNDR Image Map

-->

Acest ansamblu cuprinde 4 monumente și se află în același sit cu Complexul Muzeal Vasile Lucaciu. Cele patru monumente sunt: Biserica Unirii Tuturor Românilor ”Adormirea Maicii Domnului”, Absida Bisericii de lemn, Pavilionul Unirii tuturor românilor și Foișorul ”Izvorul Românilor”. Acestea datează din 1675 până la 1890 și sunt situate în centrul satului Șișești.

Biserica Unirii Tuturor Românilor ”Adormirea Maicii Domnului” a fost construită de preotul greco-catolic Vasile Lucaciu pentru drepturile românilor din Transilvania - între anii 1885 -1890. Dincolo de rolul spiritual, Vasile Lucaciu a construit această biserică și pentru promovarea idealului de unitate a românilor. Pe frontispiciul bisericii stă și astăzi scris ”Pro S[ancta] Unione Omnium Romanorum” în traducere ”pentru sfânta unire a tuturor românilor”.

”Biserica greco-catolică din Șișești este unică în România deoarece este singura biserică închinată unui ideal național”, a spus părintele greco-catolic Gabriel Hort. Iconostasul bisericii are și o icoană deosebită care înfățișează lumea pământească și lumea cerească în care Mântuitorul își ține Maica în brațe. Porticul acestei biserici deține busturile în marmură a Papei Pius IX, în stânga și al episcopului unirii cu Roma, Atanasie Anghel, în dreapta. Viața religioasă a sătenilor este strâns lagată de icoana făcătoare de minuni a Preacuratei numită ”Maica românilor”. Câteva miracole petrecute în timp de pace, dar și în vreme de prigoană, sunt fixate în memoria generațiilor prin aceste icoane din biserică.

Absida bisericii de lemn

Este un monument arhitectural, care datează din 1675. Este tot ce a mai rămas din vechea biserică de lemn ”Izvorul românilor”, care începând cu anul 1890 a fost desfințată și construindu-se una de piatră, Biserica Unirii Tuturor Românilor. Absida deține trupul neînsuflețit al marelui părinte Vasile Lucaciu. În absida altarului se află o placă memorială pe care citim”Aici servi Domnului făcându-și datoria națională Vasile Lucaciu tribun al tuturor românilor robiți”

Casa memorială Vasile Lucaciu

Casa memorială Vasile Lucaciu este o casă simplă și modestă, acoperită cu șindrilă, construită în 1922. Vizitatorul care-i trece pragul este imediat învăluit de atmosfera vremurilor de odinioară. Salonul, cu piese de mobilier originale, specifice sec.al XIX-lea, respiră pacea momentelor de răgaz și meditație, de taifas ori de visare, de rugă stăruitoare pentru cei apropiați și pentru întregul neam românesc. Fotografii evocatoare ne ajută să ni-l imaginăm pe părintele Lucaciu lucrând la biroul său, gândind la trecute timpuri și împliniri viitoare, conversând cu membrii familiei sau cu prietenii. Vasile Lucaciu, supranumit „Leul de la Șișești“, s-a afirmat printre cei mai temerari lideri ai luptei de emancipare a românilor din Transilvania în anii mișcării memorandiste care s-a desfășurat din 1877 până în 1895. În această casă a locuit Vasile Lucaciu cu familia între anii 1885 - 1914. Aici a prins contur gândul de a ridica o biserică nouă la Șișești, aici a scris mare parte din lucrările și articolele publicate în presa românească a timpului, aici a alcătuit cuvântări memorabile cu ample ecouri în sufletele contemporanilor, de aici a pornit în repetate rânduri spre înfruntări care i-au marcat viața- aici a revenit iarăși și iarăși, parcă pentru a prinde puteri. În 28 noiembrie 1922, la vârsta de 70 de ani, dr. Vasile Lucaciu moare și e înmormântat în Șișești în ziua de 1 decembrie, dupa 4 ani de la unirea Transilvaniei cu România.

 

COMENTARII

NOTIFICARI

Pentru informaţii despre alte Programe desfăşurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţă să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România

Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întrega responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web

Toate informaţiile, privind Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării

DATE CONTACT

Şişeşti, str. Principală, nr.430, cod poştal 437325
0262.298.001
0262.298.000
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Top